top of page

Αριστερό και Προοδευτικό είναι ότι απαντάει στα προβλήματα


Ανοίγει ένας διάλογος στην πόλη για την λεγόμενη έκταση Ανάπλασης στην παραλία της πόλης , της Έκτασης των 640 στρεμμάτων. Εχθές παρουσιάστηκε μία πρόταση από την Μελετητική Ομάδα του Πολυτεχνείου. Πραγματικά ο όγκος της δουλειάς είναι εντυπωσιακός, και η ιστορική τεκμηρίωση πολύ σημαντική. Το δια ταύτα όμως, φαντάζει ως ιστορική τεκμηρίωση μίας ανεδαφικότητας.

Θα ήθελα όμως να κάνω κάποιες πρώτες παρατηρήσεις :

1. Η ύπαρξη της Εταιρείας Oil One, ειπώθηκε ευθαρσώς, ότι εγκυμονεί κινδύνους από Βιομηχανικό ατύχημα. Αυτό δεν το έχει αναδείξει η Δημοτική Αρχή και δεν έχει στρατηγική να το αναδείξει. Αν η κοινωνία, αντιλαμβανόταν τους εν δυνάμει κινδύνους, η κινητοποίηση θα ήταν διαφορετική. Η πίεση προς την εταιρεία θα ήταν διαφορετική.

2. Μάς παρουσιάστηκε ένα σχέδιο-πρόταση, το οποίο δεν έχει αναπτυξιακό πρόσημο. Οι αναπλάσεις έχουν στο σύγχρονο κόσμο, δύο ισότιμους στόχους : α) την βελτίωση της ποιότητας της ζωής, των ανθρώπων, και β) την ανάπτυξη. Θα φέρω ένα παράδειγμα :Στο Αμβούργο υπήρχε ο χώρος των παλιών αποθηκών του Λιμανιού. Σχεδιάστηκε από το Δήμο μία Ανάπλαση, της περιοχής, με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Δημιουργήθηκε το Hafen City. Τι πέτυχαν; Ξεκίνησαν το 2002, και το 2014, είχαν πετύχει την αξιοποίηση του χώρου με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν δημιουργηθεί 45000 νέες θέσεις εργασίας, 35000 σε γραφεία και 10000 στο Εμπόριο. 500 Επιχειρήσεις να εδρεύουν στο Hafen City από όλον τον κόσμο. Ταυτόχρονα το 2020 υπήρχαν 20000 άνθρωποι ως μόνιμοι κάτοικοι, ενώ οι παλιές αποθήκες μετατράπηκαν από απαξία σε αξιοθέατο. Την ίδια στιγμή από την έκταση των 3400 στρεμμάτων, το 40% παραδόθηκε για κοινωφελείς σκοπούς.

3. Η πόλη μας βιώνει μία πολυεπίπεδη παρακμή. Κάθε μέρα γίνεται ένα παρακολούθημα και μάλιστα ως προς τις δυσμενείς συνέπειες της ανάπτυξης του Λιμανιού του Πειραιά. Αν δεν αλλάξει τη θέση της στον οικονομικό χάρτη της χώρας, αν δεν αποκτήσει έναν αυτοδύναμο οικονομικό σχεδιασμό, τότε θα διολισθήσει στο παρελθόν μίας Βιομηχανικής Ζώνης. Αυτή την Προοπτική ανοίγει η ανάπλαση των 640 στρεμμάτων. Θέλω να τονίσω εμφατικά, ότι τον όποιο δικό μας σχέδιο, θα κληθεί να το υπογράψει ένας Υπουργός. Δεν είναι ούτε Αριστερό ούτε Προοδευτικό, να πει κάποιος έφτιαξα ένα τέλειο σχέδιο, το οποίο δεν το υπέγραψε μία κακή κυβέρνηση. Γιατί τότε θα έχεις νομιμοποιήσει, την παρούσα κατάσταση και απλά θα λες « έκανα το Αριστερό μου Καθήκον».

 Αριστερό και Προοδευτικό είναι να δημιουργήσεις ένα σχέδιο, το οποίο θα έχει αυτές τις συμμαχίες, το οποίο θα υποχρεώνει την όποια κυβέρνηση να το υπογράψει και να το αποδεχθεί.

Στις εκλογές, κάποιοι δεν είπαν την Αλήθεια.

Κάποιοι άλλοι δεν ήξεραν τι να πουν.

Εμείς την είπαμε και το 2019, την είπαμε στις Εκλογές, τη λέμε και σήμερα.

 Και τη λέμε γιατί εμείς δεν υπολογίσαμε το πολιτικό κόστος και δεν ακολουθήσαμε το σωρό.

Τώρα όμως είναι η ώρα να πούμε ΟΛΟΙ  την Αλήθεια χωρίς Φόβο και Πάθος. Προοδευτικό και Αριστερό είναι αυτό που με όρους ρεαλισμού, απαντά στα προβλήματα.

 

 

Παντελής Καμάς

Δημοτικός Σύμβουλος Κερατσινίου Δραπετσώνας

Επικεφαλής Συνδυασμού ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ- ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

10 views0 comments
bottom of page